Fjällvandra i Sverige

Att vandra i fjällen är ett populärt nöje i Sverige. Här har vi nämligen vandringsleder i alla möjliga svårighetsgrader och det går att fjällvandring kan uppskattas av människor i alla åldrar och oavsett träningsvana. I de svenska fjällen är tillgängligheten stor. Det finns gott om fjällstationer och fjällstugor intill de större vandringslederna och det innebär att man både kan bo i och få service och proviantering i dessa. På många platser i de svenska fjällen kan man också utgå från ett mysigt boende och sedan göra sköna vandringsutflykter bara över dagen över de närliggande fjällen. Annars går det också bra att ta med eget tält och njuta av naturen fullt ut under sin fjällsemester. Tack vare allemansrätten så kan man utforska den svenska naturen på ett unikt sätt.

Här tipsar vi om några av de mest populära fjällvandringarna i de svenska fjällen och har du tur kan du få se lite norrsken.

Jämtlandstriangeln

De västra Jämtlandsfjällen är en perfekt vandring för nybörjaren. Det är också en fjällvandring som passar bra för en kortare semester och för den som vill övernatta bekvämt på en fjällstation. Enklast är att ta nattåget till Enafors, för att därefter ta taxi eller buss upp till Storulvåns fjällstation.äventyr i fjällen Jämtlandstriangeln är mellan Storulvån, Blåhammaren och Sylarna och det finns tre fjällstationer som håller öppet ända fram tills i mitten av september. Missa inte att Storulvåns fjällstation arrangerar veckolånga vandringar från fjällstationen, via Syl- och Helagsmassiven och ner till Ramundberget i Härjedalen. Med på turen finns en fjällkock som guidar vandrarna genom matlandskapet.

Grövelsjön

Grövelsjön ligger i norra Dalarna och har ett otroligt läge som gör att platsen passar ypperligt för fjällvandringar för hela familjen. Fjällstationen ligger precis vid trädgränsen och sedan tar det bara en knapp halvtimme att vandra upp på kalfjället. Fjällstationen anordnar populära heldagsvandringar som bland annat går till de norska fjälltopparna. Grövelsjön är också en populär utgångspunkt för långvandrarna som exempelvis går mot Helags och Sylarna där den södra delen av Kungsleden börjar. Många vandrar också i Rogens naturreservat där det även finns goda fiskemöjligheter. Grövelsjöns fjällstation arrangerar särskilda familjefjällkurser där hela familjen får prova på grunderna i fjällvandring, men också fjällturer för singlar med barn och fjällveckor för farföräldrar med barnbarn.

Kebnekaise

Sveriges högsta berg, Kebnekaises sydtopp, lockar fjällvandrare såväl under sommaren som under vintern. Antingen vandrar man på egen hand längs den Västra leden, eller så vandrar man med bergsguide längs den Östra leden. Båda lederna innebär svettiga dagsturer med branta och fysiskt krävande partier. Men den Östra leden innebär dessutom glaciärvandring och enklare klättring, medan den Västra delen är mer vandring än klättring. Det tar omkring tio timmar med den östra topptursexpeditionen och deltagarna är säkrade med rep eller vajer längs de svåraste delarna av vandringen. För att få delta i denna tur krävs att man har fyllt 16 år. Bo kan man göra på fjällstationen eller i ett eget tält. Kebnekaise är ett klassiskt resemål när det gäller fjällvandring och det räknas också som Sveriges högalpina centrum, så det finns gott om kurser, expeditionsveckor och andra arrangemang där för den som vill lära sig mer om fjället och glaciärerna. Kebnekaise är också en bra utgångspunkt för den som vill vandra längs den anrika Kungsleden.