Norrsken

Att se norrskenet är en oförglömlig reseupplevelse, men en som är i hög grad beroende av tur. Som en resenär med begränsad tid, måste du göra allt du kan för att öka dina chanser att fånga en show. Och det finns gott om valmöjligheter när det kommer till var du ska gå, Skandinavien, Kanada, Alaska … även Skottland, som alla har vackra platser att gömma sig och vända blicken mot himlen.norrsken

Norrskenet syns nästan varje natt i svenska Lappland, och från 18:00 till 02:00 är den bästa tiden. På vissa nätter kan skenet vara mycket svagt och försvinner snabbt, medan andra nätter kommer det att bli ljusare och synligt i flera timmar så det är bara att sätta på sig en täckkjol och bege sig ut och titta på denna fantastiska upplevelse.

I regionen runt Tornedalen hittar du ett bra ställe att se det, med längdskidåkning, snöskovandring, promenader på den frusna Torneälven och isfiske tillgängliga. Du kan resa med hundspann eller skoter genom gamla skogar och runt sjön Poustijärvi, och bo i en traditionell timmerstuga, hoppande mellan ett hett ångbad och en rullning i snön. Du kan festa på traditionella livsmedel: kaffe, torkad Rieska smörgås, kaffe-ost, rökt vilt och stekt lake, en sötvattensfisk. Familjen Rokka i byn Lansån är samiska renskötare och älg bönder, och kan ta dig ut på renpulka och ge dig en lappländsk lunch och transport och utrustning kan också fixas (+46 926 26018, rokkas.se). De gör också resor med övernattning.
Prova också ansvarsfullt resande (responsibletravel.com/Trip/Trip101513.htm) som erbjuder skräddarsydda resor till regionen kring Torne älv. En fyra dagars vistelse innehåller stugboende, längdskidåkning och visning av norrskenet.

Själv hade jag en bekant från Honduras som var på besök i Sverige förra året och hon begav sig upp i Norrland för att försöka se norrskenet. Hon hade tur och fick se en mycket fin natt och var väldigt imponerad av detta exotiska naturfenomen.